Skip to main content

In mijn vrije tijd vind ik het leuk om Ted Talks te luisteren. Voor degene die het niet kennen; dit zijn video’s (of podcasts) waarin experts spreken over bepaalde onderwerpen waar zij onderzoek naar hebben gedaan.

Mijn dag begon met kwetsbaarheid. De associatie die ik met kwetsbaarheid heb is niet perse positief. Mijn gedachten gaan al snel uit naar iemand om hulp vragen omdat je iets zelf niet kan. Afgewezen worden. Als eerste zeggen dat je van iemand houdt. Eigenlijk een hoop enge dingen.

Dat weerhield me er niet van om 20 minuten naar Brené Brown te luisteren. Die verrassend genoeg in eerste instantie dezelfde associaties had als ik. By the way, Brené Brown is echt top. Ze heeft ook een mooie documentaire op Netflix staan mocht je geïnteresseerd zijn in het onderwerp. Maar terugkomend op m’n verhaal… wat zij, na jaren onderzoek, had ontdekt is dat kwetsbaarheid inderdaad gepaard gaat met schaamte, afwijzing, teleurstelling en angst. Maar het is ook de oorsprong voor plezier, liefde, vriendschap en verbinding.

En het een is er niet zonder het ander. Wat we overigens wel vaak proberen. Want wat doen veel vrouwen met een gebroken hart? Ze schenken een goed glas wijn in, halen een beker Ben en Jerry’s uit de vriezer, nestelen zich onder een kleedje op de bank en kijken Bridget Jones Diary of Downton Abbey. Mannen gaan bier drinken en gamen, de kroeg in of flink sporten. Als mens willen we het verdriet en de teleurstelling niet voelen, dus gaan we het verdoven.

Maar dat is de keerzijde van kwetsbaarheid… je kan niet alle vervelende dingen verdoven en de mooie kanten behouden. Dat zou wel heel makkelijk zijn (en waarschijnlijk de alcoholconsumptie flink doen stijgen). Nee. Als je liefde en verbinding in je leven wilt moet je jezelf durven te laten zien. Dan zal je je kwetsbaar op moeten stellen.

Wil jij de mooie en leuke kanten van het gezamenlijk ouderschap? Samen aanwezig zijn bij de schoolmusical, de eerste rijles, het afstuderen, klussen in de studentenkamer. Wat verder in de toekomst… de komst van je eerste kleinkind.

Weet dan wat de keerzijde is van kwetsbaarheid. Dat zal betekenen dat je het risico neemt dat je onderuit gaat. Sterker nog je zal onderuit gaan. Moed bestaat niet zonder kwetsbaarheid. Het betekent iets doen zonder dat je weet wat er daarna zal gebeuren. Een gemeend compliment geven, oprechte interesse tonen, als eerste je excuus maken. De kracht zit in daden.

Klinkt dit als een enorme uitdaging? Weet dan dat je het op dit moment al doet! Want zeg eens eerlijk, heb jij ooit zoveel gehouden van iemand als van je eigen kind? Zonder dat je enige vorm van zekerheid hebt wat de toekomst gaat brengen.

Johan Cruijff zei ooit ‘je moet schieten, anders kun je niet scoren.’ Durf jij te schieten?

Nikki van Gils
Frederique Heuvel (@for.the.love.of.focus)