Skip to main content

Zwanen zijn bijzonder sierlijke wezens. Als je ze ziet ronddobberen op een plas ziet dat er betoverend uit. Magisch bijna.

Misschien ken je het verhaal wel van de zwanen Koosje en Keesje die in de Efteling leefden. Deze lovebirds waren vaak te zien in de buurt van de Gondoletta. In 2015 is Keesje overleden. Zwaan Koosje was ontroostbaar. Lange tijd dacht hij zijn gevederde vriendin in de weerspiegeling van een prullenbak te zien. Dagenlang vertoefde hij in de buurt van de prullenbak. Totaal van slag en zielsongelukkig.

Zwanen zijn monogame dieren. Biologen verklaren dat het grootbrengen van jonge zwanen een flinke klus is. Als je dit samen doet is het iets eenvoudiger. Jonge zwaantjes blijven zo’n 5 tot 8 jaar bij hun ouders waar ze worden verzorgd en beschermd. Als de jonge ouders ieder jaar op zoek zouden gaan naar nieuwe partners zou dat een hoop tijd en inspanning kosten. Dit zou er voor kunnen zorgen dat de jonge zwaantjes het niet overleven.

Mensen leiden een stuk gecompliceerdere levens dan zwanen. Ondanks de beste bedoelingen en intenties is een breuk soms onvermijdelijk. Toch kunnen we wel wat leren van de manier waarop zwanen leven.

Kinderen opvoeden is een lastige klus. Maar ook al ben je gescheiden, je hoeft dit niet alleen te doen. Samen opvoeden maakt veel dingen eenvoudiger. Bij elkaar opgeteld heb je meer tijd en aandacht te besteden en kan je taken van elkaar overnemen als het even niet uitkomt.

Dat vraagt wel van je dat je daar voor open staat. En dit is vaak het moment dat er oud zeer uit de partnerrelatie de hoek komt omkijken. Je bent in de relatie met je ex misschien enorm gekwetst waardoor je het liefst alle deuren dicht wil gooien. Maar is dat het beste voor jullie ‘zwaantjes’?

Het is enorm lastig maar focus je op de relatie die jullie nog samen hebben als ouders. De deur naar het partnerschap die mag je snoeihard dichtgooien als je dat wilt. Maar jullie kinderen hebben beide ouders nodig in hun leven.

En om te eindigen met een positieve noot…

Na een lange periode van verdriet heeft Koosje een nieuw metgezel gevonden, Kaatje. De twee hebben een klein zwaantje gekregen waarmee het verhaal toch een happy end heeft gekregen.

Nikki van Gils
Frederique Heuvel (@for.the.love.of.focus)