fbpx

Bij co-ouderschap spreken de ouders af de zorg- en opvoedtaken ongeveer gelijkwaardig te verdelen. Dit hoeft niet exact 50/50 te zijn. Het is geen term die voortkomt uit de wet maar een manier waarop gescheiden ouders de zorg over hun kinderen wensen te regelen.

1. Is het haalbaar?
Co-ouderschap kan een hele mooie zorgverdeling zijn, maar het moet wel bij jullie passen. Als je ver bij elkaar vandaan woont kan dit al lastig worden. Iedere week kilometers rijden is dan niet eens zo erg, maar denk ook aan school, vriendjes of sportclubs. Ben je iets vergeten in te pakken of mee te geven, dan mag je nóg een keer op en neer. Dit wil niet zeggen dat het onmogelijk is, maar co-ouderschap wordt wel lastiger hoe verder je bij elkaar vandaan woont.

Daarnaast moet het ook toelaatbaar zijn met jullie werkroosters. Ga na hoe jullie het hiervoor samen hadden geregeld en waar er aanpassingen gemaakt moeten worden.

2. Goed overleg is noodzakelijk
Door de vele wissels, de verschillende opvoedstijlen en werkroosters is communicatie nóg belangrijker. Voor co-ouderschap moet je als ouders in staat zijn om goede afspraken te maken. Te denken valt aan huisregels. Wie heeft welke taken? Hoe vier je verjaardagen? Wat als een van jullie een nieuwe partner krijgt? Deze afspraken kunnen neergelegd worden in een ouderschapsplan. Maar ook al ligt er een plan… evaluatie blijft noodzakelijk!

3. Past het bij de kinderen?
Een van de belangrijkste vragen is of co-ouderschap ook past bij jullie kinderen. Natuurlijk is het heel fijn dat ze bij allebei hun ouders welkom zijn. Maar realiseer je ook dat je veel van ze vraagt. Ze moeten telkens weer spullen in- en uitpakken en afscheid nemen. Dit kan onrust met zich meebrengen. Er zijn veel kinderen die behoefte hebben aan structuur. Voor hen zal het waarschijnlijk beter zijn om op één plaats te wonen, of in ieder geval niet al te veel wissels te hebben.

4. Verdeling van kosten
Over de kosten moeten ook goede afspraken gemaakt worden. Wie gaat welke kosten dragen? Co-ouderschap lijkt misschien financieel aantrekkelijk omdat je veel kosten deelt, maar realiseer je ook dat je een hoop zaken dubbel zal moeten aanschaffen. Daarnaast kan het zo zijn dat bepaalde uitkeringen en tegemoetkomingen maar aan één ouder worden betaald. Dit kan voor een oneerlijke financiële verdeling zorgen. Het is daarom verstandig om op voorhand goede afspraken te maken. Je kan eventueel een maatwerk berekening laten maken om tot een optimale verdeling te komen.

Co-ouderschap kan een fantastische zorgregeling zijn waarbinnen beide ouders veel tijd met hun kinderen kunnen doorbrengen. Vraag je van tevoren wel af of het ook geschikt is voor jullie situatie. Of jullie kinderen hier op de lange termijn gelukkig van worden. En schroom niet om je te laten adviseren als het nodig is.

Mr. N.C.F. van Gils

Auteur Mr. N.C.F. van Gils

Scheidingsspecialist, mediator en eigenaar van Van Gils Mediation.

More posts by Mr. N.C.F. van Gils