Relatiemediation

Merk je dat je relatie niet meer zo soepel loopt? Waar je elkaar vroeger feilloos aanvoelde lijkt alles nu verkeerd te vallen. Jullie groeien langzaam uit elkaar en zitten niet langer meer op een lijn. Voor de kinderen wil je nog wel onderzoeken of dit te herstellen is. Zie je het niet zitten om in relatietherapie te gaan, maar is een scheiding ook nog een brug te ver? Dan zou relatiemediation een uitkomst kunnen bieden.

Het doel van relatiemediation is om inzicht te krijgen in jullie communicatie patronen. Het gaat zowel om je eigen gedrag en emoties maar ook de verwachtingen die jullie hebben van de relatie. Hoe willen jullie de toekomst samen aangaan en wat zou hier voor nodig zijn? Als mediator help ik jullie om te ontdekken wat jullie verbindt.

Mediation is geen relatietherapie
Relatiemediation is geschikt als de essentie van het probleem ligt bij een communicatiestoornis. Het gaat uit van gezondheid en zelfstandigheid in het denken en doen van beide partners. Bij relatietherapie is de achterliggende problematiek vaak iets gecompliceerder. Is dat in jouw situatie ook het geval? Dan is het verstandig om gespecialiseerde hulp in te schakelen.

Toch uit elkaar?
Natuurlijk hoop ik dat relatiemediation dé oplossing biedt voor jullie. Mochten jullie toch tot de conclusie komen dat het beter is om uit elkaar te gaan, dan sta ik ook voor jullie klaar.

Ik wil een vrijblijvend gesprek
Wat

Een mediator zorgt er voor dat jullie weer met elkaar in gesprek komen. Bij mediation krijgt je zelf de kans om in alle vrijheid beslissingen te nemen. Hierin is mediation uniek en verschilt het wezenlijk van rechtspraak waar er een bindende beslissing komt van een rechter.

Wie

Bij deelname aan mediation is er een centrale rol weggelegd voor jullie als deelnemers. Jullie gaan zelf (onder begeleiding) op zoek naar een oplossing die past bij jullie situatie. Autonomie is het uitgangspunt. Om een mediationtraject te laten slagen is jullie motivatie erg belangrijk. Er dient in ieder geval de bereidheid te zijn om samen op zoek te gaan naar een oplossing. Wanneer een van jullie écht niet wilt, is mediation niet mogelijk.  Is die bereidheid er wel, dan is mediation voor vrijwel alle soorten conflicten in te zetten en zeker aan te raden wanneer er emotionele en relationele factoren meespelen.

Hoe

Bij een mediationgesprek zitten jullie in een informele setting aan tafel in de aanwezigheid van een mediator. De mediator is een onpartijdige gespreksleider en stuurt het proces aan. Jullie worden aan het werk gezet om actief mee te denken en samen te bepalen hoe een oplossing er voor jullie uit zou kunnen zien. De mediator helpt om het gesprek te sturen en heeft speciale aandacht voor communicatiepatronen en emoties.