Hoe ga je jullie kinderen vertellen dat je gaat scheiden? Dit is misschien wel een van de lastigste momenten binnen het scheidingsproces. De kinderen zullen te maken krijgen met grote veranderingen. Waarschijnlijk is het niet leuk om te lezen, maar ze zullen zich de rest van hun leven herinneren hoe die boodschap aan hen is overgebracht. Reden te meer om hier goed over na te denken en het juiste moment te kiezen.

Ik zeg wel kies het juiste moment, maar hét juiste moment om te horen dat je ouders gaan scheiden is er waarschijnlijk niet. Maar er zijn wel betere momenten dan andere. Kies een rustig moment waarna ze nog de mogelijkheid hebben om de boodschap te verwerken. Bijvoorbeeld op vrijdagavond of in het weekend. Ze hoeven dan niet gelijk de dag erna weer naar school maar hebben net iets meer ruimte om het allemaal te beseffen. Het lijkt misschien een open deur maar zorg er ook voor dat je de boodschap samen overbrengt. Wacht hier ook niet té lang mee. Als inmiddels al de hele familie en een groot deel van de vriendenkring op de hoogte is gebracht is er een risico dat ze het via iemand anders te horen krijgen.

Laat je kinderen weten dat het een gezamenlijke beslissing is, ook al is dit in realiteit misschien niet het geval. Op het moment dat je dit niet doet kunnen er verwijten ontstaan richting de vertrekkende ouder omdat die besluit het gezin te verlaten. Heel belangrijk is om ook aan te geven dat het zeker niet de schuld is van de kinderen en dat zij hier geen aandeel in hebben. Kinderen zijn geneigd om de schuld bij zichzelf te leggen (als ik liever was geweest, dan …). Haal deze zorg weg en benadruk dat jullie altijd van ze blijven houden, ook na de scheiding.

Hebben jullie behoefte aan meer tips? Neem dan contact op met Van Gils Mediation 078 20 32 322.

Mr. N.C.F. van Gils

Auteur Mr. N.C.F. van Gils

Scheidingsspecialist, mediator en eigenaar van Van Gils Mediation.

More posts by Mr. N.C.F. van Gils