fbpx

Een samengesteld gezin laten slagen vergt de nodige liefde, tijd en inspanning. Niet alleen worden er nieuwe liefdes, ex-partners en (stief)kinderen samengebracht, maar ook verschillende gewoontes, inzichten en opvoedstijlen. Het is bijna onvermijdelijk dat er geen botsingen komen. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat je samengestelde gezin toch slaagt?

1. Is het al tijd om samen te wonen?
Wanneer je opnieuw verliefd wordt is het logisch dat je zoveel mogelijk samen wilt zijn met je nieuwe liefde. Denk er wel goed over na voordat je gaat samenwonen. Jullie kinderen moeten ook de kans krijgen om te wennen aan de situatie en aan elkaar. Bouw dit rustig op. Onderneem eerst wat gezamenlijke activiteiten die je in verloop van tijd kan uitbouwen.

2. Goede communicatie!
Er komt behoorlijk wat kijken bij een samengesteld gezin. Verschillende opvoedstijlen kunnen met elkaar botsen. Praat daarom regelmatig met elkaar. Wat gaat er goed, waar lopen jullie tegen aan en welke verwachtingen zijn er? Leer van de conflicten die er zijn en maak geen verwijten. Jullie zijn allemaal andere opvoeders, dus toon begrip voor de verschillen.

3. Ontwikkel een band met je ex en zijn partner
Je ziet hier misschien wel helemaal niet op te wachten. Toch is het wel verstandig om goed contact te onderhouden. Niet alleen met je ex-partner maar ook met de biologische vader of moeder van je stiefkinderen. Wanneer het tussen ouders goed gaat, of dit nou biologische of stiefouders zijn, de kinderen profiteren hiervan. Met kinderen blijven jullie levens aan elkaar verbonden. Maak er daarom het beste van voor jullie kinderen!

4. Maak tijd vrij
Wanneer je verschillende kinderen bij elkaar zet vormen ze niet automatisch een nieuw gezin. Hier moet je tijd en energie in steken. Dit geldt niet alleen voor je eigen kinderen, maar ga er ook eens met je stiefkinderen op uit. Laat merken dat je ze beter wilt leren kennen. Bouw samen herinneringen op.

5. Vraag of zoek hulp
De typische Nederlander gaat pas op zoek naar hulp als er al concrete problemen zijn. Dat is helemaal niet nodig. Sterker nog je kan een hoop conflicten voorkomen door op voorhand met elkaar in gesprek te gaan en afspraken te maken. Een mediator of coach heeft hier ervaring mee en kan jullie helpen. De kans op succes is vele malen groter als jullie je laten helpen.

Mr. N.C.F. van Gils

Auteur Mr. N.C.F. van Gils

Scheidingsspecialist, mediator en eigenaar van Van Gils Mediation.

More posts by Mr. N.C.F. van Gils