fbpx

Nederland kent een grote diversiteit op verschillende vlakken in de samenleving. De supermarkten vullen zich met halal, koosjer en vegan producten. Er zijn scholen waar Kerst en Chanoeka samen wordt gevierd. Nikkie Tutorials ontvangt een stortvloed aan steunbetuigingen sinds ze recent kenbaar heeft gemaakt transgender te zijn.

Laten we het een heel stuk kleiner maken. Hoe belangrijk vind jij het dat je jezelf kan zijn en gun je dat een ander ook? Dit is vaak waar het begint te wringen. Niet alleen in relaties, maar ook in een scheiding. Net als een rivier kunnen er door de maanden of jaren heen patronen in je relatie slijten. Tot je het besef krijgt dat je niet meer bent wie je zou willen zijn. De relatie, die vroeger als een perfecte jas zat, zit nu te strak rond de schouders en de rits gaat niet meer goed dicht.

Ik heb zelf de stap, om te durven zijn wie ik ben, lang geleden gezet door uit de kast te komen naar mijn familie en vrienden. Dit is al jaren geleden, maar het is nog steeds een onderwerp waar ik regelmatig mee worstel. Ik heb er ook lang over nagedacht of ik dit wel in deze blog wilde vertellen. Maar ik vind het belangrijk jullie te vertellen waaróm ik dit werk doe. Ook al levert het misschien vervelende reacties op.

Ondanks dat we bekend staan als een tolerant land zijn we snel met onze oordelen. Moeders die fulltime werken maken veel te weinig tijd vrij voor hun kinderen. Als we horen dat een huwelijk is stukgelopen op overspel denken we toch al snel aan een hardwerkende directeur die het goed kon vinden met zijn secretaresse. De realiteit is dat we het vaak helemaal niet weten en dat we het eng vinden om er naar te vragen.

We vinden het ook eng om onszelf te zijn. Niet alleen omdat anderen hard kunnen zijn. We zijn misschien nog wel het strengst voor onszelf. Ik had er zelf heel veel moeite mee dat ik niet ‘normaal’ was en niet was zoals iedereen om me heen. Maar juist door me voor te doen als iemand anders werd ik ongelukkig.

Door te zijn wie je bent maak je letterlijk een keuze voor jezelf. Als dat niet kan op je werk, in je relatie, of in de rol als ouder dan word je er niet alleen ongelukkig van maar er gaat ook zoveel waarde verloren. Door je te verplaatsen in een ander, en verschillen niet af te keuren maar er over in gesprek te gaan kan je zoveel nieuwe inzichten krijgen.
Grote kans dat je als ouders beiden het beste wilt voor je kinderen. Je hoeft daarvoor niet dezelfde ‘soort ouder’ te zijn. Je bent verschillend en dat is prima. Wanneer je ervoor kiest om jezelf te zijn en ook je (ex-)partner de ruimte geeft om te zijn wie hij of zij is dan wordt er pas een mooi voorbeeld gezet voor jullie kinderen!

Het is een iets langere tekst geworden dan ik had verwacht. Mocht je het einde hebben gehaald dan bedank ik je voor je doorzettingsvermogen. Ik wil alleen nog kwijt dat ik het iedereen gun om de regie te hebben over zijn eigen leven. Maar realiseer je dat het begint bij onszelf. Als jij niet accepteert dat we allemaal anders zijn, dan is het lastig om een ander te vragen om jou te accepteren zoals je bent.

 

Mr. N.C.F. van Gils

Auteur Mr. N.C.F. van Gils

Scheidingsspecialist, mediator en eigenaar van Van Gils Mediation.

More posts by Mr. N.C.F. van Gils