fbpx

Wellicht heb je er al het een en ander over gehoord; met ingang van het nieuwe jaar is ook de Wet Herziening Partneralimentatie in gegaan. De nieuwe wet zou meer aansluiting moeten vinden bij de huidige samenleving. Maar wat veranderd er precies en wanneer is deze wet van toepassing?

De wetgeving is van toepassing op nieuwe scheidingen. Ben je al gescheiden, dan val je dus onder de oude wet. De grootste aanpassing zit in de maximale termijn aan alimentatie. Deze termijn wordt verkort van 12 naar maximaal 5 jaar. Uiteraard zijn er de nodige uitzonderingen mogelijk. Om het overzichtelijk te houden heeft het SDU (INA Personen en Familierecht) een beslisboom opgesteld waarin je kunt zien welke uitzonderingen er mogelijk op jouw situatie van toepassing zijn.

Zal deze wetgeving nu grote veranderingen met zich meebrengen? Op papier lijkt het een vrij rigoureuze verandering. In de praktijk blijkt dat de meeste alimentatiegerechtigde partners al binnen vijf jaar zijn hertrouwd, duurzaam samenwonen of zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien. De alimentatieverplichting kwam hierdoor veelal al te vervallen. De nieuwe wetgeving zou hiermee aansluiting zoeken bij de huidige samenleving waarin economische zelfstandigheid wordt bevorderd.  Ik verwacht daarom dat de impact in veel gevallen minder groot is dan gedacht.

Mocht u uw situatie toch graag willen voorleggen, aarzel dan niet een neem contact op met Van Gils Mediation (078 20 32 322).

Mr. N.C.F. van Gils

Auteur Mr. N.C.F. van Gils

Scheidingsspecialist, mediator en eigenaar van Van Gils Mediation.

More posts by Mr. N.C.F. van Gils