Skip to main content

Met enige regelmaat pakken wij de auto om een rondje te maken op de Veluwe. Ik vind het er heerlijk. Even ‘ontprikkelen’ in de natuur. En ondanks dat we er toch regelmatig komen is het altijd anders.

In het voorjaar begint er weer blad aan de bomen te komen. De berkenbomen krijgen een roodbruine kleur. Er verschijnt veel jong leven. Heel anders dan tijdens de zomer waar het gezellig druk is op de terrassen en er veel toeristen vakantie vieren in eigen land.

Wanneer je de heide langzaam paars ziet kleuren weet je dat het einde van de zomer er aan zit te komen. De dagen worden korter. Bladeren beginnen van de bomen te vallen. Bomen en struiken raken bedekt met spinnenwebben. Paddenstoelen schieten uit de grond. Eekhoorns weten de beukennootjes en kastanjes te vinden die op de grond vallen. Als je geluk hebt hoor je het geluid van brullende herten.

En dan wordt het stiller. De schemering begint al aan het einde van de middag. Het water raakt bedekt met een dun ijslaagje. En heel soms zien we een prachtig winterwonderland.

Een veelgehoorde uitspraak is dat een scheiding ook vier seizoenen nodig heeft om het te verwerken. Op die manier heb je alle speciale dagen en de vakanties een keer meegemaakt.

Voor sommige ouders klopt dit vrij aardig, voor anderen totaal niet. Er is geen gouden formule die je vertelt hoe lang het duurt om een scheiding te verwerken. Net als op de Veluwe heb je soms een zachte winter. Gaat de verwerking sneller dan je had gedacht. Maar het kan ook net zo goed dat je langer blijft hangen in één ‘seizoen’. Niemand kan het weer een jaar vooruit voorspellen. Hetzelfde geldt voor een verwerkingsproces.

Een uitspraak die ik wel aandurf is dat de manier waarop je uit elkaar gaat van invloed is op de verwerking. Als er voor een van beide partners een abrupt einde komt aan de relatie dan is het verstandig om dit nog verder uit te praten. Doe je dit niet dan zal je langer met wrok, boosheid, verdriet en teleurstelling blijven rondlopen. Gevoelens die het gezamenlijk ouderschap niet ten goede komen.

De relatie is niet gelopen zoals je had gewild (niemand begint immers een relatie met de gedachte dat het over gaat). Maar samen hebben jullie wel een of meerdere kinderen op de wereld gezet. Accepteer dat je ex-partner onderdeel uit maakt van je verleden.

En hoe heftig de situatie ook mag zijn, probeer ook naar de veranderingen te kijken die je minder erg vindt. Alles wat je vervelend vond aan je partner daar heb je nu niet meer mee van doen. Dat er niet werd schoongemaakt, de veel te lange werkdagen, vervelende vrienden of familie… niet meer jouw pakkie aan. Achter dat deel van jullie relatie kan je een punt zetten. Het enige wat blijft is jullie relatie als ouders. En ook die veranderd. Je bent samen ouders maar woont niet meer in hetzelfde huis. Je moet het ouderschap samen opnieuw vorm geven.

En ook dat proces heeft tijd nodig.

Nikki van Gils
Frederique Heuvel (@for.the.love.of.focus)