Skip to main content

Met enige regelmaat wordt me de vraag gesteld ‘wat is nu het verschil tussen een mediator en een scheidingsspecialist’? En geloof me, dat je het verschil niet weet is helemaal niet raar. Zelfs bij mijn eigen moeder heeft het even geduurd voordat de kwartjes vielen.

Laat ik beginnen met je de vraag te stellen of je verstandskiezen hebt? Bij een hoop mensen moeten die verstandkiezen er op een gegeven moment een keer uit. Er wordt een foto gemaakt en afhankelijk van de complexiteit kan de tandarts het zelf doen of moet je naar de kaakchirurg.

Het klinkt misschien niet heel sexy, maar een scheidingsspecialist is te vergelijken met de kaakchirurg (al kan ik wel de belofte doen dat er minder fysieke pijn zal zijn!). Een kaakchirurg volgt eerst een universitaire opleiding Geneeskunde en Tandheelkunde. Daarna moet je worden toegelaten tot de opleiding mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie.

Er is een vergelijking te maken met het pad van een scheidingsspecialist. Je begint met een basis en familie mediation opleiding. Heb je die in de pocket? Dan kan je door met de vakopleiding tot scheidingsspecialist*. Een scheidingsspecialist is dus altijd een mediator, maar een mediator hoeft geen scheidingsspecialist te zijn. Kan je het nog volgen?

Waar een kaakchirurg speciale technieken heeft om je zenuwen niet te raken of implantaten in je kaak te zetten, zo heeft een scheidingsspecialist ook zijn eigen specialiteiten.

Het grootste verschil is dat een scheidingsspecialist je neutraal mag adviseren. Ze vallen namelijk onder een ander reglement dan mediators. Dit betekent dat ze je kunnen wijzen op risico’s, mogelijke gevolgen van bepaalde keuzes én actief met je mee kunnen denken over een manier om deze te omzeilen. En nu kan je denken allemaal leuk en aardig maar heb ik dat ook nodig? Ik denk het wel. Want zeg eens eerlijk ben jij écht goed op de hoogte van de juridische, financiële én fiscale kanten van een scheiding? Hoe zuur zou het zijn als er ineens een blauwe envelop op de mat valt omdat je je niet hebt laten adviseren? Of als je maandelijkse enkele honderden euro’s misloopt?

Dat is meteen ook mijn haakje naar het volgende punt. Mediators mogen ‘eenvoudige vermogensopstellingen’ maken zoals ze dat noemen. Ik vraag me af of iemand weet wat hier precies onder valt (wanneer is iets eenvoudig?), maar dat is iets voor een andere blog. Wat dit in de praktijk vaak betekent is dat je een standaard berekening krijgt volgens de trema norm (het model dat de rechtbank hanteert). Die berekeningen blinken niet uit in begrijpelijkheid en zorgen ook niet voor de meest optimale financiële situatie na de scheiding.

Je kan de opluchting misschien wel inbeelden toen ik hoorde dat scheidingsspecialisten andere berekeningen maken. Maatwerkberekeningen. Je gaat samen met het stel dat je begeleidt bekijken wat ze graag willen, en of jij dat met maatwerk geregeld krijgt. Dit betekent echt meedenken hoe je er voor kan zorgen dat beide partijen er financieel zo gunstig mogelijk uitkomen. En natuurlijk doe je dat ook voor de ouders zelf, maar met name voor hun kinderen. De kinderen staan centraal in het gehele traject. Je wilt niet dat ze bij de ene ouder iedere avond een blikje soep krijgen terwijl er bij de andere ouder 4x per week biefstuk op het menu staat. Bij wijze van spreken uiteraard;)

Waar een tandarts je soms zal moeten doorsturen omdat iets buiten zijn expertise ligt, heb je bij een scheidingsspecialist één persoon waar je terecht kan met al je vragen. En mocht jouw situatie net wat complexer zijn dan weten we waar we kunnen aankloppen om dit te laten uitzoeken.

De vraag is alleen nog… als jij lastige verstandskiezen hebt, wordt je dan liever geholpen door de tandarts of de kaakchirurg?

* Het vak scheidingsspecialist is nog geen beschermt beroep. Dit betekent dat eigenlijk iedereen zich zo kan noemen. De scheidingsspecialisten waar ik het over heb zijn AMV Divorce Specialist en staan ook zo geregistreerd in het ADR register.

Nikki van Gils
Frederique Heuvel (@for.the.love.of.focus)